“Narod može da pruži otpor režimu predsednika Srbije Aleksandra Vučića da se ovo ne potpiše, jer je po svim anketama 80 odsto građana protiv sporazuma koji znači ‘de jure’ priznavanje nezavisnosti Kosova i izdaju nacionalnih interesa. Vučić je očigledno na to spreman, ali građani nisu i zato će pružiti otpor”, rekao je Jovanović televiziji Nova S.

Jovanović je naveo da se Vučić u Briselu saglasio sa sporazumom, a da bi u Ohridu trebalo da bude usaglašena mapa puta primene, dok bi potpisivanje usledilo najverovatnije u Parizu.

“To je plan Zapada i ‘Kvinte’ s kojim se Vučić saglasio, iako se na RTS-u pravio nevešt, a zapravo je pokazao nesposobnost za pregovaranje. Predsednik Srbije u javnosti pokušava da nametne da je najproblematičnija četvrta tačka sporazuma, iako je ceo sporazum problematičan”, rekao je Jovanović.

Jovanović je precizirao da je u prvoj tački sporazuma navedeno da će strane međusobno razvijati dobrosusedske odnose zasnovane na jednakim pravima.

“Kako mogu postojati dobrosusedski odnosi između Srbije i njene pokrajine”, upitao je Jovanović, i dodao da sporazum predviđa i da će “obe strane međusobno priznati dokumenta i državne simbole, uključujući pasoše, diplome, registarske tablice…”.

Jovanović je istakao da potpisivanjem kako je naveo “francusko-nemačkog” sporazuma Srbija gubi Kosovo i Metohiju i ne dobija ništa.

“Sa druge strane, Vučić lično dobija saglasnost i zelenu kartu za ostanak na vlasti i okretanje glave Zapada na pritiske na novinare i protivnike režima, i dobija mogućnost da guši slobodu medija i građanske slobode”, rekao je Jovanović.

Jovanović je dodao da će, ako Vučić potpiše sporazum, biti pojačani pritisci na novinare i na sve građane koji se ne slažu sa režimom, a da će mu Evropa to dozvoliti da bi “sproveo izdaju”.

Poslanik i portparol Narodne stranke je povodom pretnji dopisniku N1 iz Kragujevca Milanu Nikiću i piscu Marku Vidojkoviću rekao da je to deo “kampanje zastrašivanja novinara i političkih protivnika”.

“Neko je poslao uhodu da prati Nikića. Ako je to uradila BIA ili policija, onda državni organi moraju da ustanove ko je izdao nalog da se novinar uhodi. Ako je to neko uradio na svoju ruku, opet državni organi moraju da utvrde ko zastrašuje novinara. Odgovorni se moraju pronaći i procesuirati”, rekao je Jovanović.

Jovanović je podsetio da je novinar Slavko Ćuruvija ubijen pošto ga je pratila i uhodila državna bezbednost, i to dok je ministar informisanja bio sadašnji predsednik Srbije Aleksandar Vučić.

Jovanović je rekao da će o pritiscima na novinare krajem marta obavestiti Savet Evrope, i dodao da je tom telu ranije predao non pejper o stanju medija u Srbiji.