“Siguran sam da bi više od dve trećine građana jasno odbacilo ovakav sporazum jer je svakom građaninu jasno da taj dokument nije u interesu Srbije. Ovo je prilika da se građani izjasne na referendumu i nema nikakvog razloga da Vučić sam o tome odlučuje”, rekao je Jovanović za Novu S.

Jovanović je izjavio da se sporazumom predviđa da Srbija i Kosovo i Metohija razvijaju dobrosusedske odnose i da postoji jednakopravnost strana, a to je moguće samo između dve države.

“Ne može Srbija da razvija dobrosusedske odnose sa svojom južnom pokrajinom Kosovom i Metohijom. Ovo je trenutak u kojem bi sve ideološke podele trebalo ostaviti po strani i mora se pružiti jasan otpor Vučićevom režimu, koji je spreman na izdaju nacionalnih interesa”, rekao je Jovanović.

Naveo je da se Vučić u Briselu saglasio sa sporazumom i 18. marta u Ohridu saglasiće se sa primenom sporazuma, a onda ostaje potpisivanje koje se planira najverovatnije za početak aprila u Parizu.

“Ako Vučić potpiše sporazum dobio bi od EU blanko podršku da guši slobodu, ljudska prava i demokratiju u Srbiji. Tada bi bilo još više napada na novinare i političke protivnike. Plašim se kako bi Srbija mogla da izgleda posle aprila”, rekao je Jovanović.

Jovanović je dodao da nije ucenjena Srbija da prihvati sporazum, nego Vučić lično i da bi on jedini trpeo posledice ako Srbija odbije sporazum.

“U Srbiji su za prihvatanje sporazuma jedino Vučić, predsednik Stranke slobode i pravde Dragan Đilas i predsednik Pokreta slobodnih građana Pavle Grbović. Đilas i Vučić govore iste stvari i nisam primetio da se njihovi stavovi razlikuju, deluje da postoji visoka usaglašenost”, ocenio je Jovanović.

Upitan o protestu zakazanom za 17. mart, odgovorio je da Narodna stranka podržava “svaki protest protiv režima”.

Jovanović je naveo da je osnivanje novog Vučićevog pokreta “političko pokvarenjaštvo” kojim se predsednik SNS-a skriva iza velikih reči i zamajava narod dok se sprema da prizna nezavisnost “Kosova”.