Jovanović je za televiziju N1 ocenio da Srbi sa Kosova i Metohije „očekuju“ da se o njihovim problemima hitno raspravlja u parlamentu Srbije.

„Poslanici Narodne stranke razgovarali su pre tri dana sa našim narodom na severu i jugu Kosova i Metohije. Iznećemo u parlamentu ono što smo čuli od njih. Predložićemo i sveobuhvatnu pregovaračku platformu, koja će imati unutrašnjepolitički aspekt i kako da pomognemo Srbima, kao i medjunarodni aspekt sa koracima koje bi Srbija trebalo da preduzme“, rekao je Jovanović.

Navodeći da Srbija „mora da zaštiti svoj narod“, poslanik Narodne stranke je ocenio da o teškom životu Srba na Kosovu i Metohiji najbolje govori prebijanje 84-godišnje starice B. R. u severnoj Kosovskoj Mitrovici dok, kako je rekao, Srbi u Gnjilanu kada odu u bolnicu moraju sami da kupuju opremu za infuziju i infuzioni rastvor umesto da to dobiju u okviru zdravstvene usluge.

„Još nemamo zvaničnu potvrdu da će sednica biti održana i mogu se čuti razne priče od toga da neće ni biti sednice do toga da će, ako je bude, predsednik Srbije Aleksandar Vučić samo pročitati izveštaj o Kosovu i Metohiji i da neće razgovarati sa poslanicima. Mi smatramo da se mora razgovarati o tom najvažnijem državnom pitanju“, rekao je Jovanović.

On je kazao da bi usvajanje platforme koju će predložiti Narodna stranka, predstavljalo izraz nacionalnog jedinstva po pitanju Kosova i Metohije.

„Platforma predvidja i da Vučić pošalje pisma predsednicima Rusije i Kine, Vladimiru Putinu i Si Djinpingu u kojima će ih pozvati da u Savetu bezbednosti UN, gde imaju pravo veta, spreče članstvo samoproglašenog Kosova u UN, ako to pitanje dodje na dnevni red. Važna je i zaštita srpskog kulturnog nasledja i sprečavanje prijema Prištine u Unesko“, dodao je Jovanović.

Dodao je da se pitanje pregovora o Kosovu i Metohiji mora postaviti u institucionalni okvir, jer kako je rekao, Vučić nema ustavne nadležnosti da vodi pregovore, nego Vlada Srbije.

„Vučić vodi privatnu diplomatiju i proglašava pobede od 5:0, ali Albanci brzo izjednače, a on podvije rep i pristane na sve ustupke, kao što je sada pristao da ljudi sa ličnim kartama samoproglašenog Kosova mogu da putuju kroz Srbiju. Vučić se pred kamerama busa u grudi, a pred strancima podvija rep“, rekao je Jovanović.

Komentarišući jučerašnje otvaranje prvog Medjunarodnog sajma vina u Beogradu, kojem su uz predsednika Srbije Aleksandra Vučića prisustvovali premijeri Albanije i Severne Makedonije, Edi Rama i Dimitar Kovačevski, poslanik Narodne stranke ocenio je da je Vučić time hteo da „spusti tenzije“.

„Ceo avgust je prošao u podizanju tenzija oko Kosova i Metohije i Evroprajda, pa je predsednik juče hteo da spusti tenzije i pokaže da je stanje normalno. Gradjani se, medjutim, suočavaju sa ogromnim poskupljenjima i prete nam nestašice i problemi u snabdevanju strujom“, rekao je Jovanović.

Ocenio je da je Ana Brnabić „polumandatarka sa polumandatom“ jer je Vučić njen mandat „unapred prepolovio na dve godine“. „Moguće je da Vlada padne i ranije“, naveo je Jovanović.

Na pitanje o odbijanju ambasadora SAD Kristofera Hila da komentariše američke sankcije protiv Zvonka Veselinovića i Milana Radoičića, Jovanović je odgovorio da će se „pokazati da li će još neko završiti na toj listi, što će biti još snažnija poruka srpskim vlastima“.