“Kontrolori, pored izborne procedure, moraju da znaju i sve načine na koje će vlast i Srpska napredna stranka (SNS) pokušati da ukradu izbore, jer je ekipa ljudi koja je sada na vlasti trenirana za izborni proces u poslednjih 30 godina i dobro poznaje mehanizme i načine manipulacije”, dodao je Jovanović.

On je naveo da koalicija Narodne stranke, SSP i DS, mora za izbore da spremi 17.500 kontrolora kako bi na svakom od 8.200 biračkih mesta sigurno imala po dva čoveka koji će braniti glasove.

“Kako se izbori budu približavali i kako se vlast bude osećala sve više ugroženom, ona će smišljati nove razloge da spreči kontrolu izbora. Lokalni izbori u Negotinu su pokazali da su upregli i policiju, koja je hapsila članove biračkih odbora iz Narodne stranke, a kontrolu izbora su sprečavali i pod izgovorom epidemioloških mera”, rekao je Jovanović.

On je istakao da su kontrolori Narodne stranke pažljivo birani pre svega medju članovima stranke, a potom i medju simpatizerima i gradjanima koji su zainteresovani da kontrolišu izbore, i da je zatim obavljena obuka koja se sastojala iz tri ciklusa.

“Narodna stranka se obukom kontrolora bavi u prethodnih godinu i po dana i nismo počeli da se spremamo u poslednji čas”, rekao je Jovanović.