“Moramo insistirati na kažnjavanju ratnih zločina počinjenih u Hrvatskoj, ali sa druge strane imamo ekonomiju i svakodnevni život ljudi, što ne možemo da zanemarimo”, rekao je Jovanović za RTS.

On je istakao da se, kada je reč o odnosima Srbije i Hrvatske, ne sme zanemariti ni nedavna izjava predsednika hrvatske vlade Andreja Plenkovića na božićnom prijemu Srpskog nacionalnog veća u Zagrebu da je “Hrvatska bila žrtva agresije Miloševićevog režima i da se pomirenje mora graditi na činjenicama i istini”.

“Posmatrano iz ugla evropskih integracija, Hrvatska će svakako postavljati Srbiji uslove koje neće moći da ispuni, kao što Bugarska blokira Severnu Makedoniju, i po tom pitanju ne očekujem od Hrvatske dobronameran pristup”, rekao je Jovanović.

Jovanović, koji je sa delegacijom Narodne stranke 9. januara bio Banjaluci povodom obeležavanja Dana Republike Srpske, rekao je da je Republika Srpska temelj i garancija opstanka Srba zapadno od Drine.

Jovanović je dodao da je predsednik Srbije Aleksandar Vučić tog dana, medjutim, gostovao u jutarnjem programu televizije Pink. “Vučić ni ove godine nije bio na obeležavanju Dana Republike Srpske, kao što nije bio ni prethodnih šest godina. Prisustvo na tom dogadjaju je poruka. Srbija je matična država srpskog naroda, a predsednik Srbije nije bio na obeležavanju Dana Republike Srpske, nego je bio kod Jovane Jeremić na Pinku”, rekao je Jovanović.

Jovanović je istakao da Srbija mora da bude glavni oslonac Republici Srpskoj i da jedino tako mogu da opstanu i Republika Srpska i Srbija, jer je to “sistem spojenih sudova”.

Takodje je rekao da u pregovorima o Kosovu i Metohiji “nema o čemu da se razgovara” dok se ne formira Zajednica srpskih opština, i dodao da “predsednik vlade samoproglašenog Kosova Aljbin Kurti ima ekstremističku nameru da ugrozi Srbe i da ih otera”.  

“Za Srbiju je neprihvatljivo članstvo Prištine u UN i nadam se da će Vučić to danas preneti i predstavniku SAD Dereku Šoleu. Važno je i da Srbija od Rusije i Kine zatraži da ulože veto u Savetu bezbednosti ako članstvo samoproglašenog Kosova u UN ikada dodje na dnevni red. Vučić je javno u skupštini još u septembru obećao da će poslati pisma sa tim zahtevom u Moskvu i Peking, ali to do danas nije učinio”, zaključio je Jovanović.