On je televiziji Kurir rekao da veruje da je rezolucija koju je ta stranka predložila prihvatljiva većini stranaka zastupljenih u parlamentu, „bez obzira na njihove ogromne političke razlike“, prenela je danas Narodna stranka.

Kazao je da Narodna stranka u toj rezoluciji traži „da se spreči prijem Prištine u UN i Unesko“ i da, kako je naveo, ne vidi zašto se s tim ne bi složila većina za koju veruje da deli stav da Srbija nikada ne sme priznati Kosovo, ni implicitno ni eksplicitno.

Dodao je da bi poslanici sa rasprave na posebnoj sednici skupštine trebalo da izađu „sa minimumom nacionalnog jedinstva o Kosovu“.

Naveo je da rezolucija predviđa da predsednik Srbije pošalje pisma predsednicima Rusije i Kine u kojima ih obaveštava da Srbija nikada neće priznati Kosovo i da traži od njih da iskoriste pravo veta u Savetu bezbednosti ako pitanje članstva Prištine u UN ikada dođe na dnevni red.

„Predlažemo i da Srbija proglasi Briselski dijalog neuspešnim ako do 31. decembra ne bude formirana Zajednica srpskih opština i da Srbija proglasi kraj dijaloga, a da u budućim pregovorima posreduje ’kontakt grupa’ koju bi činili predstavnici ped država stalnih članica SB UN“, dodao je on.

Rekao je da rezolucija predviđa ponovno formiranje Ministarstva za Kosovo i Metohiju, i podsetio da „nijedna vlada Srpske napredne stranke nije imala to ministarstvo, nego je kosovsko pitanje spušteno na nivo kancelarije“.