“Vrlo jasno – ulica-ulica, blokada-blokada”, rekao je Jovanović u intervjuu za portal KoSSev.

Prema Jovanovićevim rečima, time što Vučić ne odbija evropski predlog on otvara vrata da Srbija prizna nezavisnost Kosova.

“Ja bih (kao predsednik Srbije) taj predlog odbio, a Vučić će morati da siđe sa vlasti ako prihvati predlog”, dodao je lider Novog DSS-a.

Jovanović smatra da bi prihvatanje ovog dokumenta bilo protivustavno.

“Sam Vučić je rekao pre neki dan u svom jednočasovnom obraćanju da taj plan podrazumeva implicitno priznanje. Mislim da će čak i eksplicitno, tu sada u međunarodno-pravnoj doktrini imate više mišljenja. On u svakom slučaju podrazumeva priznanje Kosova kao države, što je direktno protivustavno”, naglasio je Jovanović, koji je i jedan od lidera koalicije NADA.

Kaže da je Vučić “vrlo vešto i perfidno” uspeo da od nečega što je neprihvatljivo za bilo koju suverenu državu, ali i za njega samog do pre nekoliko nedelja, napravi nešto što je legitiman predmet rasprave.

Povodom Vučićevih navoda da je “velikoj petorci” izrazio “brigu i rezervisanost po jednom važnom pitanju” predsednik Novog DSS pretpostavlja da je srpski predsednik mislio na član četiri predloga čiji je navodni sadržaj nedavno objavio Danas, u kojem se navodi da Srbija neće da se suprotstavlja članstvu Kosova u bilo kojoj međunarodnoj organizaciji.

Vučić je ranije govorio i da je članstvo Kosova u UN crvena linija i da to ne može da prihvati, ali Jovanović smatra da je sada promenio svoje mišljenje.

“Sada je spustio za oktavu. Ranije je to bilo neprihvatljivo, sada je izneo rezervu. To je sada već mnogo niže. Očekujem da će sledeće biti – ‘nema se druge'”, naveo je Jovanović.

Jovanović za sada nema poruku Srbima sa Kosova ukoliko Vučić prihvati evropski predlog.

“Neću da dajem nikakve poruke dok ne bude krajnji ishod bitke… Ali, u suprotnom, on (Vučić) mora da siđe sa vlasti, jer ako to uradi ne može da bude na vlasti. Ako ipak ostane, pored svega, ja u politici neću biti”, dodao je predsednik Novog DSS-a.

Jovanović je zaključio da ako su Srbi “odlučili da se ispišu iz istorije i da ne budu narod” i ako dodje do priznanja Kosova, Srbije “za 20 godina više neće biti”.

“Republika Srpska će nestati, Srbi će se svesti na beogradski pašaluk, biće članica NATO pakta i to će biti jedan mulj i nestanak i silazak sa istorijske scene nekada slavnog naroda. U tom slučaju ćemo biti najgora, ali ubedljivo najgora generacija koju je srpski narod izrodio”, zaključio je Jovanović.