On je u saopštenju naveo da se time “jasno potvrđuje ono što je (predsednik Srbije) Aleksandar Vučić i javno priznao – da je prihvatio francusko-nemački sporazum” (o normalizaciji odnosa Kosova i Srbije).

Jovanović je dodao da je sprovođenje francusko-nemačkog sporazuma počelo i da njegov član 4 predviđa da se Srbija “neće protiviti članstvu Kosova i Metohije ni u jednoj međunarodnoj organizaciji”.

Ocenio je i da ozvaničenje kandidature Kosova za članstvo u SE predstavlja novu i važnu etapu u zaokruživanju, kako je rekao, takozvane državnosti Kosova, uz saučesništvo vlasti u Beogradu.

On je u pisanoj izjavi postupanje Vučića i predstavnika vlasti ocenio sramnim i bestidnim i dodao da ono povlači, pored političke i istorijske, i krivičnopravnu odgovornost zbog najgrubljeg kršenja Ustava Srbije.

Optužio je aktuelnu vlast, za “sprovođenja u biti izdajničke politike”, te ocenio da je izgubila legitimitet za vođenje Srbije.

Prema rečima Jovanovića “jedino ispravno, legitimno i demokratsko rešenje” za izlazak iz, kako je naveo, političke krize koja će uprskos skandaloznim medijskim manipulacijama postajati sve vidljivija, vanredni izbori na svim nivoima.