Kako je prenela Narodna stranka, Jovanović je na zasedanju Parlamentarne skupštine SE ocenio da “oni koji narušavaju teritorijalni integritet suverenih država, krše medjunarodno pravo i osnovna ljudska prava ne smeju biti prihvaćeni u organizacije posvećene zaštiti tih principa”.

Jovanović je kazao i da su Srbi postali najugroženija etnička grupa u Evropi, “i to pod budnim okom secesionističkih vlasti u Prištini”.

“Činjenica da su samo ove godine zabeležena 102 incidenta protiv srpske zajednice na Kosovu i Metohiji doprinosi višedecenijskoj mračnoj slici maltretiranja i zlostavljanja Srba”, rekao je poslanik Narodne stranke.

Ocenio je da bi eventualna odluka da se razmotri zahtev samoproglašenog Kosova za prijem u Savet Evrope predstavljala “jasan raskid sa dugogodišnjom praksom, jer bi podele i razdore stavila iznad osnovnih vrednosti te organizacije”.

“Savet Evrope se od osnivanja 1949. godine razvio u organizaciju od 46 članova i svi su jednoglasno primljeni u članstvo i uz punu podršku evropske zajednice naroda, dok sada mnoge članice s pravom ne priznaju samoproglašeno Kosovo kao nezavisnu državu”, rekao je Jovanović.

Dodao je da je u godini u kojoj je Savet Evrope više puta zauzeo principijelan stav o potrebi poštovanja teritorijalnog integriteta svojih članica “od vitalnog značaja da se ta pozicija zadrži dosledno i bez izuzetka”.

“Vlasti u Prištini su 2008. godine jednostranim aktom secesije grubo prekršile Ustav Srbije i Rezoluciju Saveta bezbednosti 1244. Pritom, njihova loša praksa nepoštovanja osnovnih ljudskih prava i vladavine prava je u oštroj suprotnosti sa njihovom željom da se učlane u Savet Evrope”, rekao je Jovanović.

Podsetio je da je Evropska unija za svoj cilj proglasila podsticanje mira i stabilnosti u regionima i državama koje se graniče sa EU, ali da je “nažalost, prečesto davala prednost stabilnosti u odnosu na demokratiju”.

Jovanović je dodao da Narodna stranka pozdravlja pokretanje inicijative za stvaranje evropske političke zajednice kao pozitivan korak, i izrazio nadu da će nova metodologija proširenja EU učiniti proces pristupanja “opipljivijim za buduće članice”.