Naveo je da su u izradi Zakona o javnom informisanju i Zakona o elektronskim medijima učestvovali Evropska komisija i delegacija misije OEBS-a, kao i predstavnici Ambasade Norveške.

“Organizovali smo inkluzivni proces javne rasprave, obišli smo čitavu Srbiju, organizovali više okruglih stolova. Finalnom verzijom predloga ovih zakona izašli smo pred Vladu i to tek pošto smo se dogovorili sa novinarskim i medijskim udruženjima”, rekao je Jovanović za Alo.

Govoreći o REM-u, naveo je da će ubuduće osam od devet članova Saveta predlagati različita udruženja građana, akreditovani univerziteti, crkve i verske zajednice, dok će jednog člana predlagati nezavisni organi: zaštitnik građana, poverenek za ravnopravnost i poverenik za zaštitu podataka o ličnosti.

“Zakon o javnom informisanju i medijima doneo je mnogo bitnih stvari kada je u pitanju projektno sufinansiranje i način na koji se sredstva iz budžeta Srbije, bez obzira na to da li su to sredstva iz republičkog, pokrajinskog ili lokalnih samouprava, dodeljuju novinarskim i medijskim udruženjima u procesu projektnog sufinansiranja”, izjavio je Jovanović.

Ministar je naveo da se ovim zakonima prava novinara “značajno poboljšavaju”.