Kako je Jovanović rekao agenciji “Beta”, nemačka firma planira u prvoj fazi ulaganje u proizvodnju elektromotora, dok bi se u drugoj fazi radili i industrijski roboti.

Nemački partner će za početak proizvodnje uzeti u zakup na 30 godina deo ruiniranog objekta u Žabaru površine do 1.000 kvadrata, rekao je Jovanović i dodao da je investitor zainteresovan i za zakup kompletnog objekta gde se sada nalazi odeljenje škole kao i predškolska ustanova.

“U tom slučaju će opština da obezbedi zemljište koje će kompletno infrastrukturno opremiti, te bi se nemački partner obavezao da na tom prostoru sagradi novu školu. Tek kada se nova sagradi, nemačka firma bi se uselila u prostor koji je škola do sada koristila”, objasnio je Jovanović.

Jovanović je rekao da je opština već oglasila zakup na 30 godina deo ruiniranog objekta u Žabaru za koji je zainteresovan investitor, a na dužinu zakupa saglasnost treba da da skupština opštine na sednici 19. februara.

Kada se završi sva zakonska procedura, kaže Jovanović, sa nemačkim partnerom može da bude potpisan i ugovor o ulaganju.

“Prvi zaposleni će posle obuke ući u fabriku prema planu 1. oktobra ove godine. Plan je da u naredne dve godine, kako se investicija bude razvijala, posao dobije veliki broj meštana kao i inženjeri koje očekujemo i iz drugih sredina”, napisao je Jovanović na svojoj zvaničnoj fejsbuk stranici.

On je naveo da je započeo razgovore i u vezi sa dolaskom investitora u Natalince, jer kako je ocenio, to je jedini način da se ljudi zadrže u svom mestu i da se drugi dosele, pošto taj deo Donje Jasenice nema razvijenu poljoprivrednu proizvodnju.

“Moramo sačekati i da se odredi zvanično kuda će proći novi autoput, jer postoji opravdan strah i kod investitora da ih ne ugrozi taj novi koridor”, rekao je Jovanović koji očekuje da se zvanični dokument pojavi do kraja marta.

On je podsetio da je u opštini Topola ruski ulagač kupio “Pik Oplenac”, a dve francuske kompanije nekadašnji Karbon i konfekciju Rudnik.

Naveo je da na ulasku u Topoli posluju i manje italijanske i slovenačke kompanije i kao i fabrika za preradu voća u Jarmenovcima koja je u vlasništvu američkog državljanina.