“Tražićemo od svih, naročito od stranaka koje se deklarišu kao nacionalno odgovorne da se (Deklaracija o Srebrenici) nađe na dnevnom redu. Mislim na stranke opozicije i na vladajuću većinu”, rekao je Jovanović na konferenciji za novinare u Skupštini Srbije.

On je podsetio da je Novi DSS na sednici Glavnog odbora 9. juna usvojio “Deklaraciju o Srebrenici”, ocenio je da je to “važan akt” na koji su iz te stranke ponosni.

“Svedoci smo tom neprestanom pokušaju krivotvorenja istorijskih činjenica i pokušaja nametanja krivice srpskom narodu za ono što nije učinjeno. Ta laž može imati konkretne i praktične posledice, mislim na Republiku Srpsku. Ako ta laž zaživi, kao istina o Srebrenici, biće lakše raditi na unitarizaciji Bosne i Hercegovine i nestanku Republike Srpske”, istakao je Jovanović.

Dodao je da “nije dobro kada se jedini narod koji je bio žrtva genocida želi okarakterisati kao narod koji je počinio u skorijoj istoriji genocid”.

“Moramo se boriti protiv laži i za istinu. Mi kao Nova DSS tu dužnost ispunjavamo. Apsolutno je neophodno da Narodna skupština takođe donese deklaraciju o dogadjajima u Srebrenici. Istina glasi da u Srebrenici nije izvršen zločin genocida. Može se okarakterisati kao ratni zločin, ali se ne može nikako okarakterisati kao genicid”, rekao je Jovanović.

Naveo je i da to “mora da se nađe u skupštinskoj deklaraciji”, kao i da sve žrtve zaslužuju poštovanje.

Komentari (0)

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *