Jovanović, koji sada predsedava Beogradskim forumom za svet ravnopravnih, rekao je da je kriza rezultat „SAD-NATO strategije vojnog širenja na ruske granice i odbacivanja principa ravnopravne i nedeljive bezbednosti“.

Srbija je bila prva žrtva strategije širenja NATO, podsetio je Jovanović.

Snage NATO, predvođene Sjedinjenim Američkim Državama, 1999. godine su otvoreno odbacile Savet bezbednosti UN i izvršile 78-dnevno bombardovanje Jugoslavije pod maskom „sprečavanja humanitarnih katastrofa“, ubivši i ranivši više od 8.000 nevinih civila i nateravši u izgnanstvo skoro milion .

Jovanović je pozvao na mirno rešenje sukoba u Ukrajini, „uzimajući u obzir legitimne bezbednosne brige svih uključenih zemalja i naroda“.

Jovanović je rekao da ukrajinski sukob i sve ono što mu je prethodilo „poziva na prekid politike vojne ekspanzije, na priznavanje legitimnih prava svih zemalja na jednaku bezbednost bez narušavanja bezbednosti drugih“, kao i na „globalno priznanje novog multipolarnog svetskog poretka“.

„Nadamo se da će ukrajinski sukob biti rešen što je pre moguće mirnim putem, dijalogom, uzimajući u obzir potrebu za jednakom bezbednošću svih zemalja i naroda. Sankcije, pretnje, dvostruki standardi, jednostrani pristupi… podrivaju mirovne napore i stoga bi trebalo da prestanu“, dodao je on.