Popović je za list Danas navela da je “očigledno procenjeno da je taj monitoring stvar zaboravljene prošlosti”.

“Modus operandi je već viđen, omiljen i profesionalno razrađen u funkcionisanju institucija u Srbiji. Strpljenje koje REM pokazuje u svom nečinjenju je poslovično, a i podržano od strane vlasti”, ocenila je Popović.

REM je nakon decembarskih izbora objavio rezultate monitoringa nad Radio-televizijom Srbije, Radio-televizijom Vojvodine, kao i kablovskim kanalima N1, Nova S, Al Džazira i K1, ali do danas nije objavio monitoring televizija sa nacionalnom frekvencijom – Pink, Hepi, Prva i B92.

Ivana Stevanović iz Koalicije za slobodu medija rekla je za Danas da je takav potez “stara praksa” REM-a, koji na prvom mestu ne poštuje zakon, zatim svoje obaveze, kao ni rokove koje mu nameće zakon.

“REM je trebalo da objavi ne samo taj završni izveštaj u roku od 30 dana, već i da tokom kampanje objavljuje periodične izveštaje, jer ih na to obavezuje novi Zakon o elektronskim medijima. Ništa od toga se nije dogodilo, ali to zaista nije nešto što može da nas čudi u tom trenutku”, dodala je Stevanović.

Centar za istraživačko novinarstvo Srbije (CINS) objavio je krajem januara da je izveštaj REM-a završen i za televizije sa nacionalnim pokrivanjem, kao i da se iz njega može videti da je na njima “dominirala” lista “Aleksandar Vučić – Srbija ne sme da stane”.

Predsednica Saveta REM-a Olivera Zekić nazvala je taj tekst “izmišljotinom” i rekla da izveštaj još nije završen.