U zajedničkom saopštenju je navedeno je da će glavni urednik i dalje biti biran na predlog lokalnih suvlasnika, kao i Media Development Investment Fund (MDIF), investicionog fonda iz Njujorka koji podržava slobodu medija i koji je od osnivanja manjinski akcionar Vijesti.

“Sistem Vijesti sa sve tri platforme je gotovo deceniju i po izložen, i od monopolista i od nacionalista, egzistencijalnoj pretnji zbog svoje posvećenosti slobodi izražavanja i profesionalnom novinarstvu. U partnerski odnos sa UM ulazimo s ubedjenjem da će to dati dodatnu snagu našim medijima, jer liberalne vrednosti i novinarstvo koje karakteriše sistem Vijesti smešta u širi prostor odan tim vrednostima”, izjavio je jedan od osnivača Vijesti Miodrag Perović.

Izvršni direktor MDIF-a Harlan Mandel istakao je da će strateška saradnja dve medijske kuće biti zasnovana na vrednosti njihovog brenda i ukorenjena u snazi njihovog objektivnog izveštavanja.

“U ovom momentu u Evropi vidimo epidemiju zarobljenih medija, u kojoj se preuzimaju privatni mediji, dok medijsko tržište na Balkanu nastavlja da bude izuzetno teško za pokretanje nezavisnih medija i njihovo poslovanje na tržištu. U ovom okruženju, saradnja dva najuticajnija brenda u regionu koji se prepoznaju po svom nezavisnom novinarstvu je dobrodošla jer osigurava da kvalitetno istraživačko novinarstvo nastavi da bude centar poslovnog modela Vijesti”, rekao je on.

Izvršna direktorka Junajted medija Aleksandra Subotić je rekla da je ta medijska kompanija oduvek stajala na stanovištu da je objektivno i nezavisno novinarstvo jedan od ključnih faktora za razvoj društva i da ceni dosadašnji rad Vijesti i to što godinama odolevaju raznovrsnim pritiscima i uspevaju da profesionalno rade svoj posao.

“Radujemo se budućem partnerstvu i verujemo da će ono obezbediti da ova medijska kuća u narednom periodu doživi ekspanziju i da kvalitetan sadržaj koji prave novinari Vijesti dopre do šire publike”, istakla je Subotić.

Junajted medija posluje u osam zemalja i u njenom portfoliju je 55 televizijskih kanala, uključujući N1 i Novu TV, kao i Novu M, dnevni listovi medju kojima su Danas i Nova, te brojne radio stanice.

Lider stranke slobode i pravde Dragan Djilas gostovao je sinoć na TV Vijesti. On je na pitanje da li je tačno da sa Draganom Šolakom kupuje “Vijesti” kako bi ih potčinili predsedniku Crne Gore Milu Djukanoviću, kazao da nema nikakve veze sa eventualnom prodajom nekog udela televizije Vijesti.

//