„REM je samo naizgled pokazao da poštuje demokratske procedure, a potpuno je jasno da je konkurs suštinski predstavljao farsu i obmanu javnosti. Četiri nacionalne televizije su produženjem dozvola zapravo nagradjene za kršenje zakona i aktivnu podršku vladajućem establišmentu i politici Srpske napredne stranke“, navodi se u saopštenju koje je preneo N1.

Oni su ocenili da današnja odluka tog tela „pokazuje da ne postoji volja da se stanje u medijima reguliše i još jedan je dokaz diktature u Srbiji i potpunog urušavanja institucija koje bi morale da štite profesionalizam i objektivnost“.

Izvršna direktorka „Junajted medije“ Aleksandra Subotić izjavila je da su televizije N1 i Nova S na tom konkursu učestvovale u dobroj veri da stanje može da se promeni i ocenila da je savet REM-a dužan da gradjanima objasni zašto u donošenju odluke nisu uzeli u obzir dosadašnji rad tih televizija, odnosno „činjenicu da su flagrantno kršile zakon“.

„Šta su garancije da će ove četiri televizije ubuduće promeniti svoj način rada i raditi u interesu gradjana ako imamo u vidu da su u samo prethodne dve godine imali 32.000 prekršaja“, upitala je Subotić.

Ona je najavila da će televizije N1 i Nova S, nakon što zvanično prime odgovarajuću odluku REM-a, iskoristiti sva pravna sredstva koja su im na raspolaganju.

U saopštenju „Junajted medije“ se dodaje i da su te dve televizije u svojim programskim eleboratima ponudile „kvalitetan, atraktivan program a kroz svoj rad pokazale da se vode pravilima profesije i da izveštavaju nezavisno i objektivno“, uz ocenu da raspisivanje konkursa za petu dozvolu predstavlja „pokušaj manipulacije kako bi se društvo bavilo tim pitanjem, a ne kako su opet iste televizije ‘zaslužile’ da još osam godina koriste frekvencije kao javno dobro“.

„Da je u pitanju još jedan scenario vlasti prebacivanjem teme na dodelu pete frekvencije, dokaz je i činjenica da nije postojao nijedan razlog zašto konkurs nije već bio raspisan zajedno sa ovim koji je danas okončan. Umesto preko potrebne slobode medija na koju ukazuje i Evropska nija, gradjanima Srbije danas je još jasnije da čvrsta ruka diktature i medijske cenzure neće popustiti svoj stisak, već će biti još brutalnija“, navodi se u saopštenju.