“Veze koje se postepeno otkrivaju su ozbiljne i treba da se o njima informiše javnost. Postoji bojazan da je napad organizovan i finansiran, verovatno iz Rusije. To je deo hibridnog rata koji protiv nas Rusija vodi”, kazao je Fijala, posle zasedanja Nacionalnog saveta za bezbednost Češke.

Premijer je objasnio da je 26-godišnji stranac iz Južne Amerike pokušao da podmetne požar i zapali gradske autobuse u Pragu.

Policija od četvrtka vodi istragu zbog pokušaja podmetanja požara. Tada je stranac, koji je u nedelju uhapšen, polio gradske autobuse benzinom, a kako piše češki list Denjik, u njegovom mobilnom telefonu nadjene su poruke koje je ostavljao na društvenoj mreži Telegram u vezi sa tim činom.

Ministar unutrašnjih poslova Vit Rakušan je na zajedničkoj konferenciji za novinare sa premijerom rekao da su prošla vremena kada je Rusija u Češkoj prevashodno dejstvovala sajber napadima.

“Sada dolazimo u fazu kada to može da se odnosi i na fizičke objekte. Slična podmetanja požara možda se pripremaju širom Evrope, uključujući i Češku”, rekao je ministar unutrašnjih poslova.

Šef češke policije Martin Vondrašek precizirao je da je reč o 26-godišnjem stranom državljaninu koji je u Češkoj boravio pet dana, a sud mu je odredio pritvor, pri čemu je optužen za teroristički napad, za šta mu preti stroga kazna, čak i doživotna robija.

Tokom subote i nedelje policija je podigla mere bezbednosti na nivo uzbune zbog pretnje terorističkog napada.

Komentari (0)

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *