Kačinjski koji trenutno nije ni na kakvoj funkciji osim partijskog lidera ali ima uticaj veći i od premijera i predsednika države naglasio je da je nacionalni interes Poljske da Ukrajina ne bude poražena.

“Pad Ukrajine za nas bi bila ogromna opasnost i u vezi s tim treba učiniti sve da ne bude poražena. U granicama naših mogućnosti i naravno u saradnji sa našim saveznicima”, rekao je Kačinjski.

Lider vadajućih poljskih konzervativaca koji je izazvao manji skandal u Poljskoj kada je posle govora američkog predsednika Džozefa Bajdena u Varšavi pred godišnjicu napada Rusije na Ukrajinu kazao da Bajden “nije rekao ništa”, sada u intervjuu za državni Poljski radio i TVP.info kazao je da je predsednik SAD u razgovorima sa poljskim zvaničnicima, medju kojima nije bilo Kačinjskog, predstavio interesantan koncept nove arhitekture bezbednosti na istoku Evrope, gde Poljska igra značajnu ulogu.

“Moramo da se naoružavamo ako želimo da u tom projektu odigramo važnu ulogu i da dugoročno ojačamo našu poziciju. Sada kupujemo velike količine jako opasnog oružja”, rekao je Kačinjski i dodao da nije samo reč o odvraćanju napada ili odbrani od Rusije već i da deo medjunarodne pozicije svake države jeste njena vojna snaga.

Kačinjski je naglasio da je bolje biti zadužen zbog kupovine oružja nego okupiran, a ko god vidi šta se dešava u Ukrajini nema, po njegovom uverenju, nikakve sumnje u to.

Za napad Rusije na Ukrajinu Kačinjski je optužio i Nemačku, a delimično i Francusku i ruski gasovod na dnu Baltika do Nemačke Severni tok.

“Ima zemalja koje su igrale na kartu saradnje sa Rusijom. To je stara tradicija u stilu Bizmarka da se stiče dominacija nad Evropom preko saradnje sa Rusijom. Teško bi bilo napasti Ukrajinu kada bi preko te zemlje išla nafta u Evropu. Otud i odluka o gasovodima preko Baltika. Bez toga ta specijalna operacija koja je trebalo da bude brza i bez većih negativnih posledica po Rusiju bila bi praktično nemoguća”, kazao je Kačinjski.

U intervjuu je Kačinjski po običaju kritikovao Evropsku uniju da u njoj vlada velika zona bespravlja ali je naglasio da Poljska mora da bude u EU, a da se nada da će doći vreme kada će se EU promeniti tako kako odgovara njegovim zamislima.

“Treba biti strpljiv da dobijemo mogućnost da promenimo mnogo u EU u njenu korist. U ovom trenutku odlučuju neoimperijalni planovi, pre svega nemački sa izvesnim udelom Francuske. Ako EU bude organizacija gde će jači ucenjivati parama ona će potpuno promeniti karakter i prestaće da vrši ulogu koju je trebalo da vrši”, rekao je Kačinjski u intervjuu za poljski državni radio i televiziju.