Iako su u opoziciji od sredine decembra, Kačinjski i njegova stranka i dalje imaju kontrolu nad Ustavnim sudom, tužilaštvom i drugim institucijama koje su po Ustavu nezavisne, dok vlada proevropskog premijera Donalda Tuska pokušava, kroz rupe u zakonima i zaobilaženjem propisa, da vrati nezavisnost javnim medijima, pravosuđu i urušenim institucijama.

“Situacija je vanredna. Rešenje je prelazni period, naravno sa novom vladom. I očigledno izbori. Drugačije to ne može da se reši. Ustav je prestao praktično da važi, krše ga”, kazao je Kačinjski novinarima u donjem domu parlamenta.

Kačinjski se ove nedelje javno obratio i predsedniku Poljske Andžeju Dudi, insistirajući da učini nešto i da nađe način za raspisivanje izbora, ako treba i zaobilazni, dok novu vladu i Tuska, koga naziva nemačkim agentom, optužuje da su izveli državni udar.

Odgovarajući na te optužbe, Tusk je danas rekao novinarima u parlamentu da “državni udar, koliko je njemu poznato, nije ono što radi vlada, već se on izvodi protiv vlade”.

“Ako neko zamišlja državni udar, onda to pre čini Kačinjski. Razmere podsećaju na grotesku sa izvesnim opasnim akcentima. Jer Pravo i pravda, ili njen deo, budući da nisu svi oduševljeni taktikama ‘genijalnog stratega’, želi punu destabilizaciju države”, kazao je Tusk.

Na pitanje da li smatra da nova vlada na ispravan način vraća nezavisnost institucijama i obnavlja pravnu državu, urušenu reformama u medijima i pravosuđu tokom osam godina konzervativne vlade Kačinjskog, Tusk je izbegao odgovor, rekavši samo da “to mora da se rešava i to hitno”.

“Mi tu dramu moramo da rešimo što brže. Pravo ne zavisi od volje onih koji vladaju. Moramo odlučno da vratimo vladavinu prava. Bićemo veoma odlučni. Da li se to svima sviđa? Znam da se ne sviđa”, kazao je Tusk.

Otkako je 13. decembra izabrana Tuskova proevropska vlada, koju podržava široka koalicija, predsednik Duda je najavio da će uložiti veto na sve zakone i izmene kojima bi legitimnim putem, kroz parlament, bile poništene sporne reforme sprovedene u prethodnih osam godina.

Ankete sprovedene u poslednjih mesec i po dana pokazuju da Poljaci za sadašnje “dvovlašće” pre svega krive Kačinjskog i njegovu stranku i šefa države Dudu.

Kada bi sada bili održani izbori, prednost stranke Pravo i pravda nad Tuskovom Građanskom koalicijom bila bi svedena na nivo statističke greške, pokazuju ankete.

Ankete ukazuju i da bi cela vladajuća koalicija dobila više glasova nego na izborima 15. oktobra, a možda i kvalifikovanu većinu potrebnu za izmenu Ustava i za odbacivanje veta šefa države na zakone.

Kad je reč o najnovijem sporu oko dva pravosnažno osuđena poslanika opozicije, bivšeg ministra Marijuša Kaminjskog i njegovog zamenika Maćeja Vonšika, ankete pokazuju da 65 odsto Poljaka misli da njima ne treba da budu vraćeni poslanički mandati, što traži Kačinjski.

Kaminjski i Vonšik su krajem decembra pravosnažno osuđeni za zloupotrebu službenog položaja i falsifikovanje dokumenata 2007. godine, dok su bili na čelu Centralnog biroa za borbu protiv korupcije. Oni su uhapšeni 9. januara, kada su se krili kod Dude u Predsedničkoj palati, a pušteni su ove sedmice pošto ih je šef države pomilovao.

Prema najnovijoj anketi, Poljaci najviše veruju političarima vladajuće većine. Na prvom mestu se našao lider demohršićanskog Trećeg puta Šimon Holovnja, predsednik donjeg doma parlamenta, u koga poverenje ima rekordnih 54,4 odsto Poljaka. Na drugom mestu je popularni gradonačelnik Varšave iz Tuskove stranke Rafal Tšaskovski, sa 47 odsto, a na trećem vicepremijer i ministar odbrane Vladislav Košnjak Kamiš, takođe lider Trećeg puta, sa 42 odsto podrške.

U predsednika Dudu, koji je dugo bio na vrhu, poverenje sada ima 41 odsto Poljaka, dok je gotovo 48 odsto ispitanika reklo da u njega nema poverenja.