Kajkuš je za radio Sto plus kazao da do pre dva dana Goranci nisu imali instutuciju koja bi ih predstavljala, te da su funkcionisali na pojedinačnom nivou.

“Ne mogu da kažem da nisu imali svoja prava. Itekako su ih imali kao građani Republike Srbije. U svakom slučaju, sve uspehe, poraze i životne situacije podnosili su pojedinačno i na individualnom nivou. Mi kao institucija treba da podignemo to na viši nivo”, kazao je Kajkuš.

Kajkuš je kazao da se Savet neće baviti politikom, te da će njegov prioritet biti poboljšanje uslova obrazovanja goranske dece i očuvanje običaja i tradicije.

“Zanima nas najpre da goranska deca u budućnosti imaju mogućnost da se obrazuju, da  instutucija stoji iza njih. Druga stvar jeste da očuvamo običaje i jezik koji je specifičan i jedinstven samo nama, da narodna nošnja ne bude samo deo istorije nego i deo sadašnjosti i budućnosti”, naveo je Kajkuš.

Naveo je da će se Savet baviti svim Gorancima u svetu, iako će mu sedište biti u Novom Pazaru.

“Želimo da se približimo ljudima. Od 15 članova Saveta, devet je iz Novog Pazara, a ostali, uglavnom, iz Beograda. Ali u suštini kada pričam o geografskom pojmu, to nema veze sa time gde ko živi. Svi smo poreklom sa Šar-planine, odakle Goranci i potiču. Bavićemo se Gorancima u celom svetu”, rekao je Kajkuš.

Pozvao je Gorance da uzmu učešće u radu Saveta.

“Između ostalog da pokažemo da ono kakvim nas smatraju, da smo vredni, pošteni i uporni ljudi, da to pokažemo i u radu na sebi”, kazao je Kajkuš.