Kandidatkinje za narodne poslanike iz Novog Pazara Aida Ćorović i Azra Zatrić istakle su danas da će, ukoliko budu izabrane, biti pravi predstavnici građana Sandžaka i njihov glas u Skupštini Srbije.

Ćorovićeva, koja je na listi “Sa demokratskom strankom za demokratsku Srbiju”, je na panel diskusiji “Sandžak i izbori” ocenila da svoj mandat u republičkom parlamentu vidi u radu odbora za ljudska i manjinska prava, medije i kulturu.

“Zalagaću se za dalju demokratizaciju Srbije, poštovanje prava svih manjina, primeni i promeni zakona o mladima, civilnom sektoru i nacionalnim savetima. Takođe, boriću se i za promenu sistema obrazovanja”, izjavila je Ćorovićeva.

Ona je dodala i da će uložiti napor kako bi se popravio položaj medija koji su, kako je naglasila, “zbog cenzure i autocenzure u najgorem stanju u poslednjih 25 godina”.

Zatrićeva, koja je kandidat za narodnog poslanika “Liste nacionalnih zajednica – Emir Elfić”, ocenila je da je veoma bitno stupiti u dijalog sa ostalim kandidatima, ali i građanima čije će interese zastupati u parlamentu.

“Očekujem da će stranke promeniti način vođenja politike, da će to biti bez ostrašćenosti i vređanja. Trebalo bi da se okupimo oko zajedničkih ciljeva i prioriteta za Sandžak, među kojima su obrazovanje i afirmacija mladih ljudi”, istakla je Zatrićeva.

Panel diskusiju “Sandžak i izbori” organizovala je Akademska inicijativa Forum 10.

Predstavnik ove nevladine organizacije Teo Taraniš rekao je da je cilj diskusije bio uspostavljanje dijaloga između političkih aktera i između poslaničkih kandidata i građana i medija.

“Pozvali smo sve liste koje među kandidatima za poslanike imaju Bošnjake, ali, na žalost, odazvale su se samo dve. U radu panela učestvovao je i predstavnik liste Aleksandar Vučić – budućnost u koju verujemo, međutim, on nije kandidat za poslanika”, izjavio je Taraniš.

N. Kočović