Kapsula kompanije Spejseks (SpaceX) sa četiri astronauta stigla je danas do Medjuanarodne svemirske stanice, što je treći let sa posadom te privatne kompanije Ilona Maska u manje od godinu dana
Kako prenosi televizija Nase, kapsula Dragon autonomno pristaje uz Medjunarodnu svemirsku stanicu dan posle lansiranja iz Kenedi svemirskog centra američke svemirske agencije Nasa.
Nova grupa astronauta, dvoje Amerikanaca po jedan Francuz i Japanac će provesti šest meseci na svemirskoj stanici. Oni će zameniti četiri astronauta koji će se vratiti na Zemlju u sredu drugom kapsulom Dragon.
Ovo je prvi put da se dve kapsule kompanije Spejseks nalaze parkirane istovremeno uz Medjunarodnu svemirsku stanicu.
Reč je o trećem letu sa posadom kompanije Ilona Maska, ali prvi put je upotrebljena letilica koja je ranije već letela. Kapsula Dragon upotrebljena je u maju prošle godine za prvo slanje letelice sa posadom do Medjunarodne svemriske stanice, dok je raketa Falkon koja je prenela kapsulu juče upotrebljena za drugi let sa posadom u novembru.  
Nova četiri svemirska putnika su astronauti Nase Šejn Kimbro i Megan Mekartur, Francuz Toma Peske i Japanac Akihiko Hošide. Svi su, sem američke astronautkinje Megan Mekartur, ranije već boravili na Medjunarodnoj svemriskoj stanici.
Naredna četiri dana na svemirskoj stanici će biti 11 astronauta, skoro kao i rekordnih 13 kada su leteli šatli američke svemirske agencije Nasa. U sredu će četiri astronauta da se vrate na Zemlju.