Organizatori su naveli da je ministar “najodgovorniji za nasilničko ponašanje policajaca, posebno u Sandžaku, gde i nakon počinjenih nedela nad Bošnjacima policajci ne bivaju kažnjeni već nagrađeni, što rezultira nove zločine i strah među Bošnjacima i Srbiji”.

Među zahtevima protesta, kojim se građani Novog Pazara pridružuju protestima “Srbija protiv nasilja”, nalazi se i najteža kazna za policajca I.A. (28), osumnjičenog za ubistvo Ćelahmetovića.

Traži se i smena načelnika Granične policije i komandira Policijske stanice Priboj, kao i otkazi za sve policajce koji nisu sprečili, a potom i omogućili bekstvo osumnjičenog.

Građani zahtevaju i informacije o tome šta se desilo sa policajcima koji su prošle godine u Priboju “pozivali na novi genocid nad Bošnjacima”, kao i pooštravanje kazni za ratnohuškačku retoriku i poruke kojim se šira međunacionalna i međuverska netolerancija.

“Pripadnici policije i drugih bezbednosnih službi bi trebalo da štite sve građane, a ne da građanima druge nacionalnosti prete genocidom, istrebljenjem i da ih svirepo ubijaju”, navodi se u obrazloženju zahteva.

Oni su naveli da će, dok se zahtevi ne ispune, smatrati da je ubistvo Ćelahmetovića “rezultat prestanka funkcionisanja pravne države”.

Protest građana Novog Pazara, pod nazivom “Sandžak protiv nasilja”, održaće se na Gradskom trgu u petak, 26. maja, od 18 časova.

Komentari (0)

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *