Medjunarodne mirovne snage na Kosovu (KFOR) su večeras saopštile da su zbog mogućeg prisustva naoružanih grupa na severu Kosova povećale prisustvo svojih trupa.

“Danas je, posle koordinacije sa svim stranama, Kfor iz bezbednosnih razloga pojačao prisustvo na Jarinju. Ovo povećanje je rezultat mogućeg prisustva organizovanih kriminalnih grupa među demonstrantima”, navodi se u saopštenju.

Podvlače da je uvek važno da “sve osobe koje učestvuju u protestu, svoje mišljenje izraze na miran način, izbegavajući nesrazmerno nasilje, agresivne stavove i ponašanja koja mogu biti pogrešno shvaćena kao provokacija ili nepotrebno nasilje”.

U saopštenju se navodi da je KFOR u potpunosti fokusiran na svakodnevnu implementaciju svog mandata, zasnovanog na Rezoluciji Saveta bezbednosti UN 1244 iz 1999. godine, “da obezbedi bezbedno okruženje za garantovanje i slobodu kretanja, za dobrobit svih zajednica koje žive na Kosovu”.

Danas oko 13 časova deo demonstranata okupio se kod prelaza Jarinje, između Kosova i Srbije na teritoriji Srbije u znak podrške lokalnim Srbima koji su podigli barikade na severu Kosova.

Čuli su se demonstranti kako uzvikuju “Kosovo je srce Srbije!” i zapalili transparent na kojem je pisalo “Briselski sporazum”.

Nosili su srpske i ruske zastave, i zastave s naatpisom “Nema predaje”, a kolonu je predvodio transparent “Moli se Bogu i drži se Rusije”.

Medju učesnicima protesta su bili i lider pokreta Ljubav, vera, nada Nemanja Šarović, kao i lider Narodne patrole Damjan Knežević.