Rusija, u nemogućnosti da napreduje na bojnom polju u istočnim oblastima, već nekoliko meseci bombarduje izdaleka energetsku infrastrukturu Ukrajine kako bi primorala Kijev na mirovne pregovore pod uslovima Moskve.

Ukrajinske vlasti bore se da poprave štetu razornog bombardovanja u urbanim oblastima koje je imalo uticala na promenu kursa rata koji je ušao u drugu godinu.

Institut za poručavanje rata u Vašingtonu saopštio je da “ti raketni udari neće potkopati volju Ukrajine niti poboljšati pozicije Rusije na linijama fronta”.

Ukrajinski vojni analitičar Oleh Ždanov rekao je da Rusi napadaju civilnu infrastrukturu, jer ne mogu efikasno gađati ukrajinske vojne posede.

“Rusima nedostaju podaci o lokaciji ukrajinskih trupa i naoružanja, pa ciljaju na civilnu infrastrukturu i koriste iste stare metode napada na civile kako bi sejali strah i paniku u društvu”, rekao je on.

Ždanov je dodao da je Ukrajina preživela zimu i da “udari Rusije na energetski sistem u proleće jedva da imaju smisla”.

U Kijevu ponovo ima struje i vode, rekao je načelnik gradske vojne uprave Sergej Popko dodajući da je oko 30 odsto potrošača u glavnom gradu ostalo bez grejanja i da su radovi na sanaciji u toku.

Snabdevanje električnom energijom je obnovljeno za većinu potrošača u severoistočnoj ukrajinskoj oblasti Harkov, saopštili su lokalni zvaničnici, dok je struja obnovljena i za trećinu potrošača u južnoj ukrajinskoj oblasti Zaporožja.

Ruski napad bio je najveći takav napad u poslednje tri nedelje u kome je ispaljeno više od 80 ruskih projektila i ubijeno šest osoba.