„Predlažemo formiranje medjunarodne misije sa učlešćem EU, UN i drugih organizacija. Ta misija bi olakšala povlačenje ruske vojske iz centrale i teritorije oko nje u krugu od 30 kilometara“, rekao je na sastanku ukrajinske vlade premijer Denis Šmigal.

On je ovo izjavio dan posle objave izveštaja IAEA, koji je ukrajinski premijer ocenio da nije doneo „opipljive rezultate“. U izveštaju UN agencije poziva se formiranje „bezbednosne zone“ na mestu nuklearne centrale Zaporožje, najveće u Evropi, zbog, kako je ocenjeno, „neizdržljive“ bezbednosne situacije.

Ukrajinska vicepremijerka Irina Vereščuk tražila je uspostavljanje humanitarnog koridora za evakuaciju civilnog stanovništva iz zone privremeno pod okupacijom Rusa blizu nuklearne centrale.

„Evakuišite se, nadjite način da dodjete do teritorija pod kontrolom Kijeva“, poručila je ona stanovnicima te zone preko Telegrama.

Nuklearna nesreća u centrali Zaporožje, koja je pod kontrolom Rusa od marta, mogla bi da pogodi ne samo Ukrajinu nego susedne zemlje, upozorila je ranije ukrajinska agencija za inspekciju zadužena za nuklearnu bezbednost u Ukrajini.

Kompleks centrale je poslednjih nekoliko nedelja pod bombardovanjem za koje se uzajamno optužuju Kijev i Moskva.