„Nastavićemo da preduzimamo korake za jačanje i razvoj nuklearnih sposobnosti naše zemlje ubrzanim tempom“, rekao je Kim Džong Un tokom govora na vojnoj paradi u Pjongjangu.

Agencija KCNA je javila da je severnokorejski lider održao govor na Trgu Kim Il Sung povodom 90. godišnjice Korejske narodne armije.

Kim Džong Un je rekao da je nuklearno oružje „simbol nacionalne moći“ i da ga treba diversifikovati.

„S obzirom na turbulentan politički i vojni kontekst i razne krize koje dolaze… mi ćemo dodatno povećati naše snage najbržim mogućim tempom“, dodao je lider Severne Koreje.

On je dodao da iako nuklearno oružje Severne Koreje prvenstveno služi da odvraća, ono bi moglo da bude rasporedjeno u slučaju da su „fundamentalni interesi“ Severne Koreje ugroženi.

Novinska agencija KCNA javila je da je balistička interkontinentalna raketa Hvasong-17, za koju Severna Koreja tvrdi da je uspešno testirala 24. marta, bila prikazana na paradi.

„Gledaoci su radosno uzvikivali, veoma uzbudjeni što vide džinovsku interkontinentalnu balističku raketu Hvasong-17 koja se vinula u nebo 24. marta da bi svetu demonstrirala apsolutnu moć Severne Koreje“, navodi KCNA.

Zvanični mediji do jutros nisu objavili fotografije sa parade.