Putin koji je na ekonomskom forumu u Vladivostoku, nije želeo da odgovori na pitanje o čemu će razgovarati s Kimom.

“Tamo imam svoj dnevni red. Kada stignem tamo, znaćete”, rekao je moderatoru konferencije.

Mediji spekulišu da bi se lideri mogli sastati na kosmodromu Vostočni, na dalekom istoku Rusije, kod granice s Kinom.

Očekivalo se da će severnokorejski lider doputovati u Vladivostok, ali je njegov voz otišao ka severu, rutu je nemoguće utvrditi satelitskim putem.

Japanska novinska agencija Kjodo, citirajući “izvore bliske ruskim vlastima”, javlja da voz ide na sever, ka ruskoj oblasti Amur, gde je kosmodrom Vostočni.

Južnokorejski KBS Vorld je takođe izvestio da “posmatrači” smatraju taj kosmodrom mogućim mestom sastanka Kima s Putinom pošto je Kimov voz putovao severno od Vladivostoka.

Sastanak na kosmodromu Vostočni bio bi simboličan s obzirom na interesovanje severnokorejskog lidera za lansiranje satelita u svemir, kaže Gabriela Bernal, istraživačica Univerziteta u Južnoj Koreji za severnokorejske studije.

Portparol Kremllja Dmitrij Peskov je rekao da će se Putin i Kim sastati posle foruma u ​​Vladivostoku i da će sastanak uključivati ručak u Kimovu čast.

Očekuje se da će Kim tražiti od Putina ekonomsku pomoć i vojnu tehnologiju za svoju osiromašenu zemlju, i, u neobičnom preokretu, a ima ono što je Putinu veoma potrebno: municiju za ruski rat u Ukrajini.

Taj sastanak je prilika za severnokorejskog lidera da zaobiđe sankcije UN-a i godine diplomatske izolacije. Za Putina je to prilika da popuni zalihe municije, piše Asošiejted pres (AP).

Komentari (0)

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *