Fabrika će se prostirati na 96 hektara u istočnoj tajlandskoj provinciji Rajong, delu istočnog ekonomskog koridora zemlje, posebne razvojne zone.

Sa početkom rada planiranim za 2024. i godišnjim proizvodnim kapacitetom od 150.000 jedinica, fabrika očekuje prodaju svojih električnih putničkih automobila na Tajlandu, u susednim zemljama ASEAN-a (Asocijacija nacija jugoistočne Azije) i drugim regionima.

Tajland ima za cilj da značajno poveća tržište električnih vozila u nadi da će uspostaviti 30 odsto svoje proizvodnje automobila na bazi električnih vozila. Ulazak BYD na Tajland će pomoći njegovoj automobilskoj industriji da se približi tom cilju, kao i pomoći zemlji da postane globalni centar za proizvodnju električnih vozila, rekao je Džariporn Džarukornsakul, suosnivač i predsednik WHA.

BYD se nada da će njegova tehnologija električnih vozila doprineti ukupnom razvoju industrije električnih vozila u Tajlandu, rekao je Liu Sueliang, generalni direktor Azijsko-pacifičkog odeljenja za prodaju automobila u BYD.

Zbog svog industrijskog lanca i geografskih prednosti, Tajland je već dugo glavna baza za proizvodnju automobila u jugoistočnoj Aziji, privlačeći kineske proizvođače automobila kao što su SAIC Motor i Great Wall Motor da tamo otvaraju fabrike.

(prilog) Beta/Xinhua