Kako prenosi Kineska medijska grupa (CMG), predsednik Kine Si Djinping je to saopštio na virtuelnom samitu povodom obeležavanja 30. godišnjice dijaloga Kine i ASEAN-a.

Govoreći o dobrosusedskim odnosima, Si je podsetio da je Kina bila dobar sused i rekao da će zauvek biti dobar sused, dobar prijatelj i dobar partner sa ASEAN-om.

„Kina će nepokolebljivo gledati na ASEAN kao prioritet u svojoj diplomatiji susedstva, podržavaće njegovo centralno mesto u regionalnom okviru i podržavaće taj blok u igranju veće uloge u regionalnim i medjunarodnim poslovima“, istakao je kineski predsednik.

Si DJinping se osvrnuo i na očuvanje mira. On je naglasio da se Kina čvrsto protivi hegemoniji i politici moći i naveo da Kina nikada neće težiti hegemoniji, kao i da nikada neće maltretirati male zemlje.

„Kina i zemlje ASEAN-a treba da se drže dijaloga umesto sukobljavanja“, naveo je on i dodao da su potrebni zajednički napori kako bi se očuvala stabilnost u Južnom kineskom moru i kako bi to more bilo more mira, prijateljstva i saradnje.

Govoreći o vakcinama, Si je rekao da je Kina spremna da donira dodatnih 150 miliona doza vakcine protiv kovida-19 zemljama ASEAN-a.

„Kina će doprineti sa dodatnih pet miliona dolara Fondu za odgovor na kovid-19 ASEAN-a, a takodje će pojačati zajedničku proizvodnju vakcina i transfer tehnologije“, naglasio je predsednik Kine.

On se osvrnuo i na razvoj i s tim u vezi naveo da je Kina spremna da pruži ASEAN-u još 1,5 milijardi dolara razvojne pomoći u naredne tri godine kako bi podržala zemlje ASEAN-a u borbi protiv kovida-19 i ekonomskom oporavku.

„Kina je spremna da uvozi više kvalitetnih proizvoda iz zemalja ASEAN-a, uključujući poljoprivredne proizvode iz zemalja članica ASEAN-a u vrednosti od 150 milijardi dolara u narednih pet godina“, istakao je Si DJinping.