Dogovor je postignut tokom razgovora između kineskog predsednika Si Đinpinga i njegovog kazahstanskog kolege Kasima-Žomarta Tokajeva nakon Sijevog dolaska na Međunarodni aerodrom Nursultan Nazarbajev, prenosi Kineska medijska grupa.

„Od uspostavljanja diplomatskih veza pre 30 godina, odnosi Kine i Kazahstana su izdržali test promena u međunarodnim odnosima“, rekao je Si.

“Dve zemlje su prve rešile pogranično pitanje, izgradile prekogranične naftovode i gasovode, ostvarile međunarodnu saradnju na proizvodnim kapacitetima i uspostavile trajno, sveobuhvatno strateško partnerstvo. Kina će uvek biti pouzdan prijatelj i partner Kazahstana“, rekao je Si.

Si je pozvao na zajedničke napore za izgradnju Pojasa i puta i proširenje saradnje u oblasti inovacija.

Primetivši da je Si izabrao Kazahstan za svoju prvu posetu od početka pandemije kovida 19, koja se poklapa i sa 30. godišnjicom uspostavljanja diplomatskih veza između Kazahstana i Kine, Tokajev je naglasio da to u potpunosti pokazuje visok nivo međusobnog poverenja između njih dvojice.

„Poseta predsednika Sija će sigurno postati nova prekretnica u istoriji kazahstansko-kineskih odnosa. Kazahstan će nastaviti da se čvrsto drži politike jedne Kine i biće dobar partner i prijatelj na koga Kina može da se osloni“, kazao je Tokajev.

Komentari (0)

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.