„Napredne ekonomije treba da ispune obećanja o zvaničnoj razvojnoj pomoći i da obezbede više resursa za zemlje u razvoju“, rekao je Si učesnicima samita G20 u Rimu putem video veze.

Uoči Konferencije Ujedinjenih nacija o klimatskim promenama (COP26), koja danas počinje u Glazgovu, Si je juče na samitu pozvao razvijene zemlje da budu primer u smanjenju emisija štetnih gasova, prenosi Kineska medijska grupa (CMG).

On je rekao da razvijene zemlje treba u potpunosti da odgovore na posebne poteškoće i brige zemalja u razvoju, da ispune obaveze i obezbede tehnologiju, izgradnju kapaciteta i drugu podršku u borbi protiv klimatskih promena.

„Ovo je od ključne važnosti za uspeh COP26“, kazao je kineski predsednik.

Kina, važan motor rasta globalne ekonomije, istakla je značaj saradnje, inkluzivnosti i zelenog razvoja na samitu G20, čiji su se lideri okupili nakon što je Medjunarodni monetarni fond početkom oktobra smanjio prognozu globalnog rasta za 2021. na 5,9 odsto i upozorio na veliku neizvesnost u ekonomskom oporavku.

U govoru na samitu, Si je predložio i Inicijativu za globalnu saradnju u oblasti vakcina u šest tačaka.

U fokusu Inicijative su saradnja u oblasti istraživanja i razvoja vakcina, pravedna distribucija vakcina, odricanje od prava intelektualne svojine na vakcine protiv korona virusa, nesmetana trgovinu vakcinama, medjusobno priznavanje vakcina i finansijska podršku za globalnu saradnju u oblasti vakcina.

„Kina je spremna da radi sa svim stranama na povećanju dostupnosti i pristupačnosti vakcina u zemljama u razvoju i da pozitivno doprinese izgradnji globalne linije odbrane vakcina“, rekao je Si.

On je kazao da je Kina obezbedila preko 1,6 milijardi doza vakcina za preko 100 zemalja i medjunarodnih organizacija i dodao da će ukupno obezbediti preko dve milijarde doza za svet tokom cele godine, napominjući da Peking sprovodi zajedničku proizvodnju vakcine sa 16 zemalja.

Nejednakost u distribuciji vakcina je uočljiva, pošto zemlje sa niskim prihodima primaju manje od 0,5 odsto ukupnog broja vakcina u svetu. Prema podacima Svetske zdravstvene organizacije (SZO), manje od pet odsto afričke populacije je u potpunosti vakcinisano.

SZO je postavila dva cilja za borbu protiv pandemije: vakcinisati najmanje 40 odsto svetske populacije do kraja godine i povećati taj udeo na 70 odsto do sredine 2022. godine.   //