Kina je isporučila 770 miliona doza vakcina protiv kovida-19 u više od 100 zemalja i medjunarodnih organizacija, kazao je visoki zvaničnik Ministarstva spoljnih poslova (MSP) Vang Sijaolung, prenela je Kineska medijska grupa (CMG).

Vakcine su date na više načina, uključujući donacije, izvoz i zajedničku proizvodnju, od kojih su koristile stotine miliona ljudi širom sveta, rekao je generalni direktor Odeljenja za medjunarodne ekonomske poslove Ministarstva Vang Sijaolung medjunarodnim medijima.

Na prvom sastanku Medjunarodnog foruma o saradnji u oblasti vakcinacije protiv kovida 19, kineski predsednik Si Djinping rekao je u pisanoj poruci da će Kina nastojati da obezbedi dve milijarde doza vakcine svetu tokom godine i ponudi 100 miliona dolara COVAKS-u, kako bi se obezbedio ravnopravan pristup vakcinama protiv kovida-19.

“Ovo obećanje znači da je Kina voljna da obezbedi efikasne i bezbedne vakcine za skoro 10 odsto svetske populacije izvan zemlje, dok istovremeno zadovoljava svoje domaće potrebe za vakcinacijom”, rekao je Sijaolung.

On je izjavio da je prva serija pomoći u vakcinama pružena je 1. februara 2021. godine, dodavši da su za mnoge zemlje u razvoju, kineske vakcine bile prva serija vakcina koje su dobile, a ujedno i jedine koje su im bile na raspolaganju dugo nakon toga.