Analitičari smatraju da to prenosi odlučnost i poverenje Kine da sledi put mirnog razvoja i modernizacije, a KP Kine će “nastaviti da daje veći doprinos svetskom miru, napretku i prosperitetu”, prenosi Kineska medijska grupa (CMG).

Kina je za samo nekoliko decenija, završila proces industrijalizacije kroz koji su razvijene zemlje prolazile stotinama godina, stvarajući dva čuda brzog ekonomskog razvoja i dugoročne socijalne stabilnosti, navodi CMG.

To je rezultat mukotrpne borbe kineskog naroda koju predvodi KPK, a leži i u činjenici da je vladajuća partija Kine uvek shvatala opšti trend razvoja vremena i pridržavala se puta mirnog razvoja.

Put mirnog razvoja ne samo da omogućava Kini da napravi velike korake ka modernizaciji, već i ubrizgava snažnu pozitivnu energiju u svetski mir i razvoj. Kina je uvek preduzimala konkretne akcije da zaštiti mir u svetu i promoviše zajednički razvoj.

“Čuvanje osnovnih normi međunarodnih odnosa i čuvanje međunarodne pravednosti i pravde, promovisanje otvorene svetske ekonomije i insistiranje na istinskom multilateralizmu. Kina nikada neće tražiti hegemoniju i nikada se neće upustiti u ekspanziju”… Ovo je izbor Kine i filozofija koju je Kina oduvek praktikovala.

Mir je preduslov razvoja, a razvoj predstavlja garanciju mira. U izveštaju se ističe da se “Kina pridržava osnovne nacionalne politike otvaranja prema spoljnom svetu, čvrsto vodi uzajamno korisnu i pobedničku strategiju otvaranja, i konstantno pruža nove mogućnosti za svet novim razvojem Kine”. To znači da će pod vođstvom novog plana razvoja, Kina i svet formirati benigniju interakciju, dodaje CMG.

U septembru prošle godine, generalni sekretar KPK-a Si Đinping predložio je inicijativu za globalni razvoj čije je jezgro promovisanje zajedničkog razvoja i izgradnja globalne zajednice sa zajedničkom budućnošću za razvoj. Inicijativa za globalni razvoj pruža “akcelerator” za unapređenje Agende UN-a za održivi razvoj 2030.

Razvijati se u očuvanju mira u svetu, bolje očuvati svetski mir i promovisati zajednički razvoj s vlastitim razvojem, ovo je put mirnog razvoja koji je Kina izabrala. Na novom putu sveobuhvatne izgradnje moderne zemlje, KPK će nastaviti da se razvija i doprinosi razvoju sveta, prenosi CMG.