Na virtuelnom samitu lidera EU i Kine, predsednik Evropskog saveta Šarl Mišel, predsednica Evropske komisije Ursula fon der Lajen i šef evropske diplomatije Žozep Borel tražili su od kineskog predsednika i premijera, Si Đinpinga i Li Kećijanga, da doprinesu okončanju rata u Ukrajini.

Fon der Lajen je rekla da su lideri obe strane „razmenili veoma jasno suprotstavljene stavove“ o mnogim temama, ali je izrazila nadu da će Kina iskoristiti svoj uticaj da ubedi Rusiju da treba da okonča rat u Ukrajini.

Ona je dodala da očekuje da se Kina u najmanju ruku ne meša u sankcije Zapada protiv Rusije, i ako ih ne podrži.

Ranije danas, Ministarstvo spoljnih poslova Kine okrivilo je SAD za rat u Ukrajini, bar delimično, tvrdeći da je Vašington insistirao na širenju NATO-a na istok, ka ruskim granicama.

Portparol kineskog Ministarstva Džao Liđijan upozorio je da Peking „ne odobrava rešavanje problema putem sankcija“ i da, kada je reč o Ukrajini, neće biti primoran „da izabere stranu ili da usvoji pojednostavljeni pristup prijatelj-neprijatelj“.

„Kao krivac i glavni podstrekač ukrajinske krize, SAD su navele NATO da se u pet navrata širi na istok u poslednje dve decenije. Broj članica NATO-a je gotovo udvostručen od 1999. godine, sa 16 na 30 zemalja, što je pritiskalo Rusiju uza zid korak po korak“.

Iako tvrdi da ne zauzima stranu u sukobu, Kina je proglasila „partnerstvo bez ograničenja“ sa Rusijom i odbija da osudi njenu invaziju na Ukrajinu. Peking redovno širi ruske dezinformacije o tom sukobu i ne naziva ga invazijom ili ratom, kao što ni Moskva ne čini.

Današnji samit EU i Kine održan je u vreme sve negativnijeg raspoloženja unutar Unije prema Pekingu, kojem se zamera agresivna spoljna politika i trgovinske prakse.