Ministri spoljnih poslova Velike Britanije, SAD, Australije, Kanade i Novog Zelanda izdali su prošle nedelje zajedničko saopštenje u kojem izražavaju “ozbiljnu zabrinutost zbog erozije demokratskih elemenata” nakon izbora Zakonodavnog veća u  Specijalnom administrativnom regionu (SAR) Hongkongu, a pojedini mediji su izvestili da je Kina izbacila većinu gradskih prodemokratskih kandidata, navodi CMG. 

Portparol Kancelarije u ponedeljak je u saopštenju odbacio primedbe na demokratiju, Zakon o nacionalnoj bezbednosti i novi izborni sistem u SA Hongkongu.

“Tvrdnja da je Velika Britanija obezbedila opšte pravo glasa za Hongkong je potpuno netačna, a u Zajedničkoj kinesko-britanskoj deklaraciji nije pomenuto ‘opšte pravo glasa’ ili ‘demokratija'”, primetio je portparol dodajući da nisu tačne tvrdnje “nekih stranih političara i medija  da se te antikineske snage bore za demokratiju i da se kineska vlada obračunala s njima u političke svrhe”.

Portparol je takodje odbacio tvrdnje da novi izborni sistem u Hongkongu treba da isključi disidente, i kao primer naveo raznoliku pozadinu kandidata na nedavnim izborima za Zakonodavni savet u sedmom mandatu.

On je posavetovao političare i medije u SAD i na Zapadu da pročitaju Belu knjigu koju je nedavno objavila Kancelarija za informisanje Državnog saveta i koja, kako je dodao,  predstavlja sveobuhvatan pregled nastanka i razvoja demokratije u Hongkongu i  kao i principe i stav kineske centralne vlade, prenosi CMG.