Kinesko diplomatsko i konzularno osoblje u Kanadi uvek obavlja svoje dužnosti u skladu sa relevantnim međunarodnim konvencijama i bilateralnim sporazumima. Odluka kanadske strane je zasnovana na glasinama o takozvanom “kineskom mešanju u unutrašnje stvari, koje su izmislili pojedini političari i mediji”, navodi u saopštenju kineska ambasada u Kanadi.

Kako prenosi Kineska medijska grupa (CMG), u saopštenju se dodaje da je “reč ozbiljnom kršenju međunarodnog prava i osnovnih normi koje uređuju međunarodne odnose i relevantne bilateralne sporazume i podrivanju odnosa Kine i Kanade”. “Kina je tim povodom uputila oštar protest kanadskoj strani”, dodaje se.

Naglašavajući da se Kina “nikada nije mešala u unutrašnje poslove drugih zemalja” i da su “optužbe  potpuno neutemeljene i predstavljaju narušavanje ugleda Kine i političku manipulaciju vođenu ideološkim predrasudama” u saopštenju se naglašava da su “ovakve provokacije sa kanadske strane ozbiljno ugrozile legitimna prava i interese kineskog diplomatskog i konzularnog osoblja”.

Ambasada je pozvala Kanadu da se zaustavi i vrati sa pogrešnog puta, upozoravajući da će u suprotnom, ukoliko nastavi sa bezobzirnim ponašanjem i proizvoljnim optužbama, naići na odlučnu i oštru reakciju Kine.