To je najavio predsednik Si Djinping na Samitu o globalnoj trgovini uslugama na ovogodišnjem Kineskom medjunarodnom sajmu trgovine uslugama (CIFTIS), na kojem je učestvovao putem video veze.

Ideja je prvi put predstavljena ovog jula u južnoj kineskoj provinciji Hainan, jedinoj pilot luci slobodne trgovine u zemlji, i predstavlja mere upravljanja u 11 kategorija.

Za područja koja nisu uključena na listu, domaći i inostrani pružaoci usluga imaće jednake uslove i uživaće jednak pristup tržištu u luci, rečeno je.

“Otvorićemo se na višem nivou”, rekao je Si na sajmu, obećavajući da će ojačati podršku sektoru usluga za one koji su se složili da zajednički grade Inicijativu “Pojas i put”.

“Kina će rezultate svog tehnološkog razvoja podeliti sa svetom”, rekao je on i dodao da će se raditi “ruku pod ruku sa svetom u vreme ekonomskog oporavka posle pandemije” korona virusa.

U svom govoru, Si je takodje izrazio podršku malim i srednjim preduzećima (MSP).

Kineski predsednik je najavio i osnivanje nove berze u Pekingu, u nadi da će to biti primarna platforma za opsluživanje inovativno orijentisanih malih i srednjih preduzeća.

To bi postala treća berza u zemlji, nakon onih u finansijskom centru Šangaja i u južnom gradu Šendženu, dodala je CMG.