Portparolka Ministarstva spoljnih poslova Kine Mao Ning rekla je da je Peking “ozbiljno zabrinut” zbog tih navoda i optužila Vašington za “zloupotrebu državne moći” sa ciljem potiskivanja kineskih konkurenata.

“Takve prakse su u suprotnosti sa principima tržišne ekonomije i predstavljaju očiglednu tehnološku hegemoniju”, kazala je Mao.

Navela je da će Peking “braniti legitimna prava” kineskih kompanija, ali nije navela kako bi vlada mogla da odgovori. U Pekingu je bilo sličnih izjava posle ranijih američkih poteza protiv kineskih kompanija, ali reakcija je često izostala.

Mogući američki potez, koji su najavili mediji Blumberg, Fajnenšel tajms i Vol strit džurnal, pooštrio bi pravila nametnuta 2019. godine kojima se ograničava pristup kompanije Huavej procesorskim čipovima i drugoj tehnologiji. Kompaniji Huavej, koja proizvodi mrežnu opremu i pametne telefone, bilo je dozvoljeno da kupi neke manje napredne komponente.

Huavej, prvi kineski globalni tehnološki brend, u središtu je sukoba Vašingtona i Pekinga oko tehnologije i bezbednosti. Američki zvaničnici tvrde da proizvodi Huaveja predstavljaju bezbednosni rizik i da bi mogli da omoguće kinesko špijuniranje, što kompanija negira.