„Snažno osuđujemo namerno kršenje kineskog suvereniteta od strane litvanskih antikineskih snaga i mešanje u unutrašnje stvari Kine“, rekao je Vang  u četvrtak u Pekingu.

Princip „jedne Kine“ je osnovna norma međunarodnih odnosa i politička osnova za razvoj bilateralnih odnosa  Kine i svih ostalih zemalja, uključujući Litvaniju“.

Citirajući Zajedničko saopštenje o uspostavljanju diplomatskih odnosa između Narodne Republike Kine i Republike Litvanije, Vang je rekao da Vlada Litvanije priznaje da je Vlada Narodne Republike Kine jedina legalna vlada u Kini, i da je Tajvan neotuđivi deo kineske teritorije.

Vlada Litvanije takođe je obećavala da neće uspostavljati zvanične odnose i razmene sa vlastima Tajvana, navodi se u zajedničkom saopštenju, ali Litvanija je više puta kršila svoja obećanja, rekao je Vang.

Kina je pozvala litvanske zvaničnike da ne podržavaju nezavisnost Tajvana i antikineske snage i da ne idu dalje na pogrešnom putu, dodao je Vang. Delegacija koju je predvodila zamenica ministra saobraćaja i komunikacija Litvanije Agne Vaičukevičjut je posetila Tajvan ove nedelje, navodi CMG.