Portparol Ministarstva spoljnih poslova Kine rekao je da je rekao da je juče oko 13 časova po lokalnom vremenu ubijeno šestoro ljudi, pet Kineza i jedan državljanin Pakistana, u terorističkom napadu na konvoj projekta hidroelektrane Dasu koji je preduzela kineska kompanija u provinciji Kiber Pakhtunkva.

“Kina oštro osuđuje ovaj teroristički napad. Izražavamo duboko saučešće preminulima i upućujemo iskreno saučešće ožalošćenim porodicama. Kina traži od Pakistana da detaljno istraži incident što je pre moguće, pronađe počinioce i privede ih pravdi”, rekao je portparol.

“U međuvremenu, tražimo od Pakistana da preduzme efikasne mere kako bi osigurala bezbednost kineskih državljana, projekata i institucija u Pakistanu”, dodao je.

Portparol je istakao da je kineska ambasada u Pakistanu podsetila kineske državljane i preduzeća u Pakistanu da pažljivo prate lokalnu bezbednosnu situaciju, pojačaju bezbednosne mere i urade sve što mogu da preduzmu dodatne mere predostrožnosti od terorističkih napada.

Pakistanski premijer Šahbaz Šarif posetio je juče kinesku ambasadu u Pakistanu kako bi preneo saučešće i saosećanje sa porodicama preminulih i kineskom vladom. On je oštro osudio teroristički napad i rekao da napori terorista da naškode prijateljstvu Pakistana i Kine neće uspeti.