Kina planira da lansira novu svemirsku ekspediciju na Mars kako bi nastavila istraživanje Crvene planete, izjavio je visoki zvaničnik i politički savetnik Je Peijan.
On je najavio da bi misija, sa robotskim vozilom, trebalo da stigne na Mars 2021. godine, nakon putovanja koje će trajati izmedju sedam i devet meseci, javlja Čajna dejli.
“Postignut je dogovor izmedju predstavnika vlasti i vodećih stručnjaka u ovoj oblasti o slanju istraživačke misije na Mars”, naveo je Peijan.
Kineski program istraživanja Marsa biće zasnovan pre svega na razvoju raketa “Dugi marš 5”, saopštila je Administracija za svemirsku tehnologiju Kine.
U saopštenju se navodi da će raketa nove generacije upotrebljavati ekološko gorivo i pokazaće napredne svemirske tehnologije.
Naučnici su počeli da razvijaju tehnologije koje će omogućiti nesmetanu komunikaciju izmedju Zemlje i robotske misije na Marsu, kao i pripreme za sletanje šatla, rekao je kineski zvaničnik.
Prethodni udruženi pokušaj Kine i Rusije da istraže Mars završio se neslavno, nakon što se letelica “Jinguo-1” srušila u Tihi okean neposredno posle lansiranja.