Kako piše Sinhua, Kina planira da spusti svoje astronaute na Mesec pre 2030. godine kako bi sprovela naučna istraživanja. Plan je da se lansiraju dve rakete-nosača za slanje svemirske letelice sa ljudskom posadom i lunarnog lendera u lunarnu orbitu. Svemirska letelica i lunarni lender će se sastati i pristati jedan sa drugim, nakon čega će astronauti ući u lender.

Nova raketa-nosač Dugi marš-10, koja koristi tečni vodonik, tečni kiseonik i kerozin kao pogonsko gorivo, uglavnom je razvijena za slanje svemirskih letelica i lendera u orbitu za transfer Zemlja-Mesec.

CMSA je takođe za 2024. najavila dve svemirske misije sa posadom za kinesku svemirsku stanicu, koje će sprovesti svemirski brod Šendžou-18 i Šendžou-19.

Odabrane su posade za dve misije sa posadom i obuka za njih je u toku, a posada Šendžou-17 trebalo bi da se vrati na Zemlju u aprilu, navodi CMSA.

CMSA je saopštila da će se projekti međunarodne saradnje sa agencijama, uključujući Kancelariju Ujedinjenih nacija za pitanja svemira, postojano nastaviti.