Inteligentni rečni kruzer, dužine oko 27 metara i širine šest metara, opremljen je sa četiri grupe litijum-gvozdeno-fosfatnih baterija ukupnog kapaciteta 600kWh. Ima projektovanu ukupnu tonažu od 138 tona i može da primi 53 osobe.

Rečni čamac pokreću dva sinhrona motora sa permanentnim magnetima od 60 kW. Njihovi efikasni propeleri obezbeđuju i dobro upravljanje i manevrisanje.

Probna brzina ovog čamca na vodi koja je i duboka i mirna nije manja od 18 km na sat, dok je trajanje oko osam sati.

Zeleni inteligentni čamci i brodovi nude prednosti visoke efikasnosti, brzog odziva i praktičnog održavanja. Oni su postepeno postali glavni izbor za prevoz unutrašnjim plovnim putevima u južnim provincijama, navodi list.

Međutim, hladni regioni na velikim geografskim širinama sa zimskom temperaturom od minus 30 stepeni Celzijusa ili niže imaju tendenciju da negativno utiču na performanse baterije i opreme za punjenje takvih čamaca i brodova.

Istraživači sa Harbin univerziteta za inženjering, iz Harbin elektro-korporacije i Helionđiang brodarske grupacije odgovorili su na ovaj izazov primenom odgovarajuće tehnologije upravljanja energijom kako bi poboljšali efikasnost generatora energije rečnog broda u hladnim uslovima na severu.