Kina je u četvrtak pozdravila odluku Svetske trgovinske organizacije (STO) o zahtevu za označavanje porekla u Sjedinjenim Državama za proizvode iz Specijalnog administrativnog regiona Kine Hongkonga (HKSAR).

STO je u sredu donela odluku da su SAD prekršile zakone o međunarodnoj trgovini zahtevajući da proizvodi iz Hongkonga budu označeni sa “Made in China”, odbacivši argument Vašingtona da su njegovi nacionalni bezbednosni interesi dozvoljavali takvo označavanje, prenosi Kineska medijska grupa (CMG).

“Kina pozdravlja pravednu odluku odbora za sporove STO”, rekla je Mao Ning, portparolka Ministarstva spoljnih poslova Kine, na redovnom brifingu za medije u Pekingu.

Trenutno se poreklo izvoznih proizvoda iz Hongkonga označava sa “Hongkong”, pošto je taj kineski region zaseban član STO-a i uživa poseban status kao posebna carinska teritorija, u skladu sapolitikom “jedna zemlja, dva sistema”.

“Status Hongkonga kao posebne carinske teritorije odobrava kineska vlada, a potvrđen je Osnovnim zakonom Specijalnog administrativnog regiona Hongkonga i utvrđen multilateralnim pravilima STO”, rekla je Mao.

Ranije u četvrtak, portparol Ministarstva trgovine Kine pozvao je SAD da poštuju presudu.

“Kina se nada da će SAD preduzeti konkretne mere kako bi ispravile svoje greške i podržale multilateralni trgovinski sistem zasnovan na pravilima i normalan trgovinski poredak”, naveo je portparol u saopštenju.

Vašington od 11. avgusta 2020. zahteva da proizvodi iz Hongkonga, koji se izvoze u Sjedinjene Države budu označeni sa “Made in China”.