Međunarodni pritisak raste za postizanje dogovora o primirju između Izraela i Hamasa, uključujući novo oslobađanje talaca, uprkos pretnji izraelske ofanzive na Rafu, poslednjem utočištu više od milion ljudi u Gazi.

“Kina pomno prati razvoj događaja u regionu Rafe, protivi se i osuđuje akcije koje nanose štetu civilima i krše međunarodno pravo”, navedeno je u saopštenju portparola Ministarstva spoljnih poslova Kine.

“Kina poziva Izrael da okonča svoju vojnu operaciju što je moguće pre, da uradi sve moguće da izbegne nevine civilne žrtve, kako bi se sprečila još ozbiljnija humanitarna katastroda u regionu Rafe”, dodaje se u saopštenju, preneo je Frans pres.

Premijer Izraela Benjamin Netanjahu je nedavno naredio vojsci da se pripremi za ofanzivu u Rafi gde se od sukoba sklonilo 1,4 miliona Palestinca, više od polovine ukupnog broja stanovnika.

On je u ponedeljak ponovio da će nastaviti “vojni pritisak do potpune pobede” nad Hamasom i oslobođenja svih talaca, a Rafu označio Hamasovim “poslednjim bastionom”.

Nekoliko sati ranije Izrael je oslobodio dva svoja taoca, dva Izraelca koja imaju i državljanstvo Argentine, u Rafi na granici s Egiptom.

Izraelska noćna operacija komandosa je praćena bombardovanjem u kojem je poginulo oko 100 ljudi, po tvrdnjima Hamasa, koji vlada Gazom od 2007. godine.

Stejt department SAD je potom saopštio da po proceni Vašingtona izraelski vazdušni udari te noći tokom oslobađanja talaca ne predstavljaju početak pune ofanzive u tom području.

Komentari (0)

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *