Kina će olakšati razmenu poslovnog osoblja stranih kompanija pod pretpostavkom striktne primene mera za prevenciju epidemije, kao deo napora da se reše njihovi otvoreni problemi, rekao je portparol Nacionalne komisije za razvoj i reforme Meng Vej na konferenciji za novinare.

Usklađenost spoljne trgovine i stranih kompanija i njihovih kolega na drugim tržištima takođe će biti ojačana, rekao je Meng.

Kina ubrzava reviziju industrijskog kataloga koji podstiče strana ulaganja, sa fokusom na usmeravanje više investicija u sektore kao što su napredna proizvodnja, vrhunske tehnologije i moderne usluge, kao i centralni, zapadni i severoistočni regioni zemlje, napomenuo je Meng.

Zemlja će takođe organizovati promotivne aktivnosti za ulaganja u industriju i saradnju u cilju uspostavljanja platforme za razmenu za multinacionalne kompanije i lokalne zajednice.

Uprkos nekim faktorima izazvanim složenim spoljnim okruženjem koji narušavaju poverenje stranih investitora, “iskorišćenost stranih investicija u Kini je doživela brzu ekspanziju ove godine“, rekao je Meng.

Direktne strane investicije u kopnenu Kinu, u stvarnoj upotrebi, porasle su za 16,4 odsto na godišnjem nivou na 892,74 milijarde juana u prvih osam meseci ove godine, pokazuju današnji podaci Ministarstva trgovine. U američkim dolarima, priliv je porastao za 20,2 odsto na godišnjem nivou na 138,41 milijardu dolara.