Tokom razgovora putem video veze sa australijskim ministrom trgovine Donom Farelom, Vang je u ponedeljak rekao da je Kina takođe spremna da proširi saradnju u oblastima u nastajanju, kao što su klimatske promene i nova energija, kao i da promoviše visokokvalitetan razvoj bilateralnih ekonomskih i trgovinskih odnosa, prenela je Sinhua.

Kina i Australija su jedna drugoj važan ekonomski i trgovinski partner sa visoko komplementarnim ekonomskim strukturama i obostrano korisnom bilateralnom ekonomskom i trgovinskom saradnjom od koje koristi imaju obe strane, rekao je Vang.

On je dodao da se bilateralni trgovinsko-ekonomski odnosi nalaze pred važnim prozorom mogućnosti i da bi dve strane trebalo da ulože zajedničke napore da unesu više pozitivnih faktora u svoju ekonomsku i trgovinsku saradnju.

Dvadeseti nacionalni kongres Komunističke partije Kine naglasio je da će se Kina nepokolebljivo otvarati ka spoljašnjem svetu, a otvorena Kina koja je u razvoju doneće i više mogućnosti Australiji i drugim zemljama, rekao je Vang.

On se nada da će Australija raditi sa Kinom na jačanju komunikacije i koordinacije u ekonomskim i trgovinskim oblastima i tražiti obostrano korisna rešenja za pitanja koja izazivaju zabrinutost.

Kina pomno prati pooštreno bezbednosno razmatranje investicija i operacija kineskih kompanija u Australiji i nada se da Australija može na odgovarajući način da reši relevantne slučajeve i da obezbedi pošteno, otvoreno i ravnopravno poslovno okruženje za kineske kompanije, dodao je Vang.

Farel je istakao da je Kina najveći trgovinski partner Australije i značajan izvor investicija, dodajući da su trgovina i investicije kamen temeljac bilateralnih odnosa.

On je rekao da Australija pozdravlja visokokvalitetne investicije iz Kine i drugih zemalja i da se raduje daljem širenju saradnje sa Kinom u oblastima kao što su klimatske promene i obnovljiva energija.

Farel je rekao da Australija i Kina podržavaju multilateralni trgovinski sistem zasnovan na pravilima i da je Australija spremna da radi sa Kinom na jačanju međusobnog poverenja i rešavanju razlika kroz iskren dijalog u korist dva naroda.