Kako bi se uhvatila u koštac sa neočekivanim udarom na ekonomiju, Kina će u potpunosti iskoristiti poslednjih godina pripremljene političke instrumente i pokrenuti paket mera za brzu i odlučnu stabilizaciju ekonomije, navedeno je na jučerašnjem sastanku, a prenela je Kineska medijska grupa.

Državni savet je prošle sedmice objavio 19 novih politika, uključujući povećanje kvote za instrumente za finansiranje banaka za 300 milijardi juana (43,5 milijardi dolara).

Kina će podržati „rigidnu potražnju“ onih koji prvi put kupuju stanove i žele da poboljšaju stambene uslove i zahtevaće od lokalnih vlasti da se bave postepenom kreditnom politikom i namenskim zajmovima kako bi osigurale završetak izgradnje nedovršenih pretprodatih nekretnina na fleksibilan način, navedeno je na sastanku.

Na sastanku je takođe istaknuto da će Kina iskoristiti finansijske instrumente zasnovane na politici i razvoju da podrži, između ostalog, projekte za renoviranje starih stambenih naselja i izgradnju provincijskih auto-puteva, uz privlačenje više privatnog kapitala.