Kako prenosi Kineska medijska grupa (CMG) zamenik predstavnika Kine pri UN Geng Šuang je naveo da Generalna skupština UN, kao najsimboličnija institucija UN, treba da smanjuje nesaglasnosti i vodi ostvarenju konsenzusa kada je reč o ukrajinskom pitanju.

Geng je dodao da nacrt rezolucije koji je predložen na sednici nije u interesu ostvarenja pomenutih ciljeva, tako da je Kina ostala uzdržana.

Predlozi Generalne skupštine UN moraju da se pridržavaju principa ravnopravnosti, svi stavovi zemalja članica treba da se saslušaju i svi predlozi zemalja članica treba da se cene, rekao je Geng Šuang.

On je takođe izrazio duboku brigu zbog eskalacije sukoba, a prioritetni zadatak je da sve strane zadrže uzdržanost. Bez obzira na velike izazove, vrata političkog rešavanja krize ne moraju biti zatvorena, prenosi CMG.

Kineski predstavnik je istakao da se humanitarna situacija u Ukrajini pogoršava, a da će je dolazeća zima otežati. Kina pozdravlja što su susedne zemlje Ukrajine prihvatile nekoliko miliona izbeglica. Kina podržava UN i međunarodne organizacije da dalje pružaju pomoć Ukrajini na principu humanitarnosti, ravnopravednosti i nezavisnosti. Strane u sukobu moraju da se strogo pridržavaju međunarodnih humanitarnih zakona, da zaštite civile a pogotovo žene i decu, dodao je.

Geng Šuang je istakao da Kina uvek insistira na tome da suverenitet teritorija mora da budu poštovan, bezbednost svih strana mora da budu cenjena. Kao odgovorna zemlja, Kina uvek stoji na strani mira i igraće konstruktivnu ulogu u ublažavanju situacije i nalaženju političkog rešenja krize, prenela je CMG .

Generalna skupština UN sinoć je usvojila rezoluciju kojom se osuđuje Rusije zbog odluke da pripoji četiri ukrajinske oblasti. Za rezoluciju su glasale 143 zemlje. Pet zemalja bilo je protiv, a od glasanja se uzdržalo 35 zemalja.